Portugal heeft twee fadostijlen die uit Lissabon en Coimbra waarvan die uit Lissabon de bekendste is.
In tegenstelling tot de fado van Lissabon, waar vrouwen en mannen deze zingen, mag de fado van Coimbra uitsluitend door mannen worden gezongen en is romantischer. Deze fadistas zijn altijd huidige of voormalige studenten van de prestigieuze universiteit en spelen deze. sinds de 16e eeuw om hun geliefden te imponeren. Serenades worden de hele nacht lang onder het balkon van hun geliefden gebracht en zingen over hun angst haar niet te bezitten. Maar ook hun ontevredenheid over het besef dat zij hun studentenleven ooit moeten achterlaten.

Fado ao Centro is DE plek in Coimbra waar dagelijks de fado te horen is. João Farinha en Luis Barroso de oprichters hiervan, zijn beiden voormalige studenten. Hun doel is om HET podium te zijn waar men kennis kan maken met de fado uit Coimbra.
Zij zingen de bekende fadoliedjes die zo betekenisvol zijn voor deze stad en hun studentenleven. Tijdens de voorstelling worden foto’s en films getoond om het publiek te informeren over de geschiedenis, de revolutie en de vele academische tradities die de studentenstad eeuwenlang markeren.